INFANTS I TEATRE: CREATIVITAT, ENTORN I COMUNICACIÓ

Perquè per transformar cal imaginar…

com fan ells naturalment

i com fèiem tots en la nostra infància.

“JO I ELS ALTRES, UNA EXPERIÈNCIA DE VIDA”- BARCELONA (2008 -2009)

Projecte desenvolupat en col·laboració amb el Forn de Teatre Pa’tothom al CEIP Bernat de Boïl, situat al barri del Bon Pastor (Barcelona). L’objectiu era enfortir les relacions socials entre el centre educatiu i el barri, a través d’iniciatives de caire participatiu:

  • Taller de teatre social amb nens de tercer de primària: realitzat de gener a maig de 2009  per components de El Xiringuito. El taller va finalitzar amb la representació de tres petites obres teatrals creades pels propis nens.
  • Dinamització de les AMPAs del barri mitjançant obres de teatre-fòrum sobre l’educació dels infants, baix la direcció de Jordi Forcades (Forn de Teatre Pa’tothom).

 

DESCOBRIR-NOS I COMUNICAR-NOS A TRAVÉS DE L’ART:  TEATRE ALS CENTRES D’EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA

Cursos anuals que s’ofereixen en horari extraescolar als centres educatius de l’illa d’Eivissa  per als nens de 4 a 11 anys.

La finalitat d’aquests tallers és generar un espai on els infants prenguin consciència de les pròpies capacitats creatives i aprenguin a compartir-les amb els altres, tot arribant a creacions col.lectives que enriqueixin el móns particulars de tots i cadascun d’ells.

Per això, utilitzem diferents eines artístiques de comunicació i estimulació de la creativitat : jocs, activitats plàstiques, escriptura, teatre imatge, improvisació, teatre-fòrum i pretextos dramàtics (treball  de creació a partir d’una narració literària).

Fins al moment, aquestos cursos s’han realitzat a dos centres:

CEP Can Guerxo (Sant Jordi): durant el curs 2010-11, amb nens de 3er i 4rt de primària. El taller finalitzà amb la representació a l’escola d’una obra de teatre-fòrum, creada amb els alumnes i inspirada en el text Juul, de Gregie Maeyer. El tema de l’obra: l’arribada d’un nen nou a l’escola, un nen diferent, procedent d’un país desconegut… com el reben els seus nous companys?

CEIP S’Olivera (Puig de’n Valls): durant el curs 2011-12, amb un grup de nenes de 4 a 9 anys, que crearen una petita obra de teatre sobre la importància de ser un mateix i alhora respectar als altres, amb els animals dels desert mexicà com a personatges protagonistes. L’escenografia i atrezzo de l’obra també fou realitzada per elles mateixes.

Actualment (curs 2012-13), estem realitzant una nova edició d’aquest taller al CEIP S’Olivera amb nous i antics alumnes.

TALLERS DE TEATRE EN CATALÀ PER A NOUVINGUTS – SANT JOSEP 

Durant els cursos 2010-11 i 2011-12 desenvoluparem aquest projecte, inclòs dins del catàleg d’activitats culturals i educatives que ofereix l’Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia.  Aquests tallers s’ofereixen gratuïtament als nens i nenes de famílies nouvingudes del municipi  i tenen com a objectiu principal facilitar la seva adaptació a nou entorn i l’aprenentatge de la llengua catalana a través dels jocs i les tècniques teatrals.

Es realitzaren en 3 centres escolars d’educació infantil i primària del municipi : CEIP ES VEDRÀ (Sant Agustí), CEIP L’URGELL  (Sant Josep) i CEIP CAN RASPALLS (Sant Jordi).

 IMAGINACIÓ I CREATIVITAT, EINES PER VIURE (2011-12)

Taller pedagògic desenvolupat al centre infantil Illa d’en Robinson (Eivissa) per a nens de 4 a 8 anys. L’objectiu era aportar un gra de sorra a la tasca educativa que es realitza amb els infants, estimulant la seva sensibilitat i capacitat de viure en societat des d’una vessant que potencii la lliure expressió de sentiments i opinions, l’empatia cap a l’altre i el desenvolupament de les pròpies capacitats creatives. A partir del joc simbòlic natural de l’infant i de materials senzills que troben a la seva realitat quotidiana, els nens i nenes aprenien a gaudir de la seva creativitat plàstica i de l’expressivitat del cos i la veu.

Consulta aquí els nostres tallers en curs per a infants:

A %d bloguers els agrada això: