JOVES: TEATRE SOCIAL I EDUCACIÓ

Perquè tot el que fem ens educa…

Perquè som responsables del món que construim…

 

PROPOSTES PER CANVIAR EL MÓN-  SANT BOI DE LLOBREGAT (2010-2011) 

Conjunt de tallers realitzats amb als joves mediadors escolars pertanyents a la Xarxa d’Alumnes i Educadors del municipi de Sant Boi de Llobregat. Aquests tallers s’emmarquen dins del conjunt d’activitats propostes pel Pla de Civisme engegat pel Servei Municipal de Mediació Ciutadana i el Servei de Ciutat Educadora de l’Ajuntament de Sant Boi.

Desenvolupats en format intensiu de tres dies cada trimestre, la seva finalitat fou treballar valors com l’acceptació i el respecte cap a un mateix i cap als altres, la convivència, la cohesió i integració social. Cada taller trimestral va finalitzar amb una presentació oberta de les peces creades pels joves, on es propicià  la reflexió crítica i la participació del públic mitjançant dinàmiques del teatre-fòrum.

Temàtiques tractades en cada taller :

PRIMER TRIMESTRE: El món individual, íntim i personal.

SEGON TRIMESTRE: El món de proximitat. La família i l’institut. 

TERCER TRIMESTRE:  El món global. Valors universals, justícia i cohesió socials.

Video: SEGONA TROBADA XARXA D’ALUMNES I EDUCADORS DE SANT BOI 

 

REFLEXIONS I VIVÈNCIES ENTORN A L’EXCLUSIÓ SOCIAL –  MARTORELL

(cursos 2009-10 i 2010-11)

L’any 2009 iniciarem un projecte de tallers socioeducatius en col.laboració amb l’Ajuntament de Martorell.

Aquests tallers, dirigits als joves de centres educatius del municipi, formen part del Pla d’Inclusió i Cohesió Social de l’Ajuntament  i tenen com a objectiu la sensibilització i la prevenció front al fenomen de l’exclusió social.

Mitjançant diverses tècniques teatrals participatives els tallers guien als joves a reflexionar d’una forma vivencial sobre les causes i conseqüències d’aquest fenomen i a debatre entorn a la necessitat de crear espais d’inclusió social.

 

TALLERS PER A LA INCLUSIÓ SOCIAL – MARTORELL (curs 2011-12, 2012-13)

Al curs 2011-12  varem ampliar la nostra oferta educativa

en col.laboració amb el Pla d’Inclusió de l’Ajuntament de Martorell.

A part dels tallers específics sobre el fenòmen d’exclusió social,  l’actual programa inclou d’altres que pretenen generar una reflexió vivencial al voltant de diferents temàtiques properes a la realitat i l’entorn dels joves:  la gestió dels conflictes, el món íntim i personal dels joves, el futur laboral i professional, l’escolta i el diàleg assertiu o anàlisi dels missatges publicitaris, entre d’altres.

Consulteu aquí els tallers del progama

TALLERS DE TEATRE SOCIAL: INTERVENCIÓ SOCIOEDUCATIVA A L’ENSENYAMENT SECUNDARI

 (EIVISSA, 2010-13)

Seguint una línia similar als tallers que realitzem a Martorell, l’any 2010 varem llençar la proposta d’aquest projecte als IES de l’illa de Eivissa.  Es tracta d’una intervenció socioeducativa que neix de la necessitat de dotar de noves eines als joves que els capacitin per l’anàlisi de la realitat en què viuen i dels seus continus canvis des d’una reflexió crítica, i, sobre tot, més humana.

El projecte comprén un conjunt de tallers dirigits als joves dels centres d’Educació Secundària per treballar amb els joves diferents temàtiques relacionades amb el seu entorn actual mitjançant diferents tècniques teatrals, d’una forma participativa i vivencial. Això permet als alumnes posar-se a la pell dels altres, proposar solucions alternatives per a conflictes quotidians i fomentar el seu esperit crític.

Reflexions sobre el futur laboral (IES Sant Agustí, 2010)            Relacions sexoafectives en l’adolescència (IES Algarb, 2012)

 
 

CURS DE CREACIÓ TEATRAL COL·LECTIVA PER A JOVES (SANT JORDI, 2012)

Al gener de 2012 es va iniciar aquest nou projecte, en col.laboració amb el Casal Xerinola de l’Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia (Eivissa). La idea era generar un espai de creació teatral per al joves de Sant Jordi, alguns dels quals havien participat al projecte intergeneracional durant l’any anterior i havien manifestat obertament els seus desitjos de continuar amb els tallers de teatre.

I partint d’aquest entusiasme iniciarem l’aventura a un espai cedit pel CEP Sant Jordi.  Amb grup format per uns 10 joves hem passat 5 mesos aprenent a utilitzar les set claus del fet teatral (cos, veu, espai, temps , text, personatge i conflicte) a través del joc i la improvisació. Durant el procés els joves han tingut espais d’anàlisi  i reflexió al voltant de temes d’actualitat, partint d’aquells més propers a la seva realitat  i arribant d’altres que han anat descobrint  en el camí.

Al llarg d’aquest treball d’experimentació i  investigació s’han construït mirades conjuntes sobre situacions, conflictes o realitats complexes, de les quals han sorgit expressions artístiques col.lectives en diversos formats (escenes teatrals, performances, escrits i creacions plàstiques).

El 12 maig 2012 aquests valents joves varen presentar al Passeig de s’Alamera  (Eivissa) una mostra d’un dels seus treballs: una performance de denúncia a la multinacional Coca-Cola, per l’explotació laboral als seus treballadors, i pels abusos i crims comesos sobre alguns pobles d’India i al medi ambient.

Consulta aquí la nostra oferta de tallers en curs per a joves :

  • TALLERS PER A LA INCLUSIÓ SOCIAL – MARTORELL 
  • TALLERS DE TEATRE SOCIAL: INTERVENCIÓ SOCIOEDUCATIVA ALS CENTRES D’ENSENYAMENT SECUNDARI 
A %d bloguers els agrada això: