TEATRE I COMUNITAT

Esquerdant els murs de l’exclusió…

Creant ponts de comunicació…

Enfortint el sentiment de pertinença a la comunitat…

Recuperant la memòria històrica…

 

GRUP DE TEATRE COMUNITARI SANT ILDEFONS (CORNELLÀ DE LLOBREGAT, 2009-2014)

Projecte de teatre comunitari amb les veïnes del barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat (Barcelona). Aquest treball és una col·laboració entyre El Xiringuito Teatre i Mobiolak. Un procés de creació artística col.lectiva que cercava l’enfortiment  dels lligams socials i la recuperació la memòria històrica i la cultura popular del barri.

Com a resultat del treball desenvolupat durant el primer any de projecte es creà el Grup de Teatre Comunitari  Sant Ildefons, que estrenà la seva primera obra Yo te vi llegar al Centre Cívic de Sant Ildefons en març de 2010. Aquesta obra, basada en les històries de vida de les pròpies veïnes del barri, es tornà a presentar a la Plaça de Sant Ildefons en juny de 2010, juntament amb l’obra La Dimensión de un Viaje, del Grup de Joves del Forn de Teatre Pa’tothom (barri del Raval, Barcelona). Ambdues obres relaten les experiències migratòries dels seus protagonistes, viscudes en diferents moments històrics, per la qual cosa s’emmarcaren dins d’una jornada de teatre i emigració que anomerarem Hacer la maleta. 

VÍDEO: presentació  Yo te vi llegar”   (Març 2010) 

El gran entusiasme viscut durant el procés per les veïnes de Sant Ildefons, motivades alhora per  la bona acollida del públic del barri, va fer que el Grup de Teatre Comunitari continués treballant fins a l’actualitat.

 

EL LLENGUATGE CONSTRUEIX VIDA (EIVISSA, 2012)

Taller de teatre social organitzat per l‘Associació de Dones Progressistes d’Eivissa i impartit per El Xiringuito Teatre.

image

El taller, realitzat d’octubre a desembre del 2012, es centrà en analitzar les construccions socioculturals que existeixen vers l’home i la dona i posar de manifest com aquestes es troben presents (i no sempre de forma evident) en els diferents llenguatges que utilitzem per comunicar-nos: la imatge, la paraula escrita, la expressió oral, el llenguatge corporal, el gest, l’acció i, fins i tot, la utilització dels objectes i dels espais. Amb aquests llenguatges construïm la nostra manera de veure el món i en tot ells podem trobar l’empremta sociocultural dels rols de gènere.  Això ens porta a crear realitats i patrons equivocats, relacions i comportaments no igualitaris, que limiten la llibertat de les dones i dels homes o, dit d’una altra manera, que generen violència de gènere.

DSCN6732

 

 Analitzar la dimensió estructural d’aquesta violència és la mirada que han desenvolupat els alumnes al llarg del taller i que van voler transmetre en la seva creació teatral, fruit del treball i la reflexió col.lectives.  La performance resultant va ser representada a la Plaça del Parc, el dimecres 19 de desembre a mode d’intervenció al carrer, com un símbol transformador d’aquesta discriminació de gènere, d’aquests llenguatges excloents i sexistes en d’altres que ajudin a construir la igualtat.

.

.

“DE BATALLETES I MOGUDES”,TEATRE INTERGENERACIONAL (SANT JORDI, 2010-2011)

Aquest projecte, finançat per l’Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia (Àrea de Ciutadania-Regidoria de Política Social), va néixer amb la finalitat de crear punts de trobada entre joves i gent gran de la localitat de Sant Jordi (Eivissa).

A través de dinàmiques teatrals participatives es generà un espai on aquestes dues generacions compartien vivències actuals i passades, però també les seves inquietuds i expectatives cap al futur, alhora que es propiciava la reflexió col·lectiva vers les diferents circumstàncies i conflictes que conformen la realitat de cadascun d’ells.

Aquest projecte va ser finalista als Premis NAFENT 2011 per a projectes d’intervenció a l’entorn social dels joves, atorgats per GREC-Resolució de conflictes (Girona).

VIDEO :     Teatre Intergeneracional – Premis NAFENT 2011

Els tallers de teatre intergeneracional finalitzaren al juny de 2011 amb l’estrena de l’obra Quan es pins faran magranes a la XIX edició del Festival de Teatre de Sant Jordi, FESTIN.

La peça teatral, creada conjuntament entre els joves i la gent gran, tractava el tema de les relacions entre homes i dones en el moment del festeig i com aquest procés era rebut per la família i l’entorn social, fent una comparativa entre l’experiència viscuda per ambdues generacions.

 

EL TEATRE COM A EINA D’EXPRESSIÓ SOCIAL I CREACIÓ COL.LECTIVA

(CASAL DE DONES D’EIVISSA, 2010-11)

Taller de creació col·lectiva a partir de tècniques de Teatre de l’Oprimit realitzat per a un grup de dones al Casal de Dones de l’Ajuntament d’Eivissa.

El taller va finalitzar al març de 2011 amb la presentació al Centre Cultural Can Ventosa de Darrera l’aparador, una obra de teatre-fòrum sobre les opressions a l’àmbit laboral, creada per les participants del procés.

DINAMITZACIÓ COMUNITÀRIA AL BARREJANT 2011  (SANT BOI DE LLOBREGAT)

Del 30/09 al 02/10 va tenir lloc la Trobada de la Solidaritat Barrejant 2011 a Sant Boi de Llobregat. Entre les activitats programades  es trobava la presentació del vídeo del projecte Propostes per Millorar el Món, realitzat per alumnes del IES Rubió i Ors.  Durant l’acte, El Xiringuito va conduir als assistents a través d’una dinàmica teatral que convidava a la reflexió  sobre les causes i conseqüències del consumisme.  Mitjançant jocs interpretatius molt senzills el públic es va veure activament implicat en el tema que es tractava, s’obriren debats interessants i es proposaren formes de denúncia i acció front a les injustícies, així com diverses alternatives de consum responsable.

 

A %d bloguers els agrada això: